Skip to main content
24. maj 2023

I Holland er man imponeret over danskernes brug af cykelhjelm

Mens det år for år er gået fremad med at få danske cyklister til at spænde cykelhjelmen, så cykler stort set ingen i Holland med hjelm.

Af: Rikke Hansen | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA RÅDET FOR SIKKER TRAFIK

Mens det år for år er gået fremad med at få danske cyklister til at spænde cykelhjelmen, så cykler stort set ingen i Holland med hjelm. Nu vil hollænderne lære af Danmark, da de har markant flere dræbte cyklister, end vi har.

Både Danmark og Holland er kendte for at være populære cykellande, og begge lande kæmper af og til om, hvem der er det bedste cykelland i verden. Mens det måske kan diskuteres, så er der til gengæld ingen tvivl om, hvem der står på en klar førsteplads, når det drejer sig om at få cyklisterne til at bruge cykelhjelm.

Nye tal fra Rådet for Sikker Trafik viser, at der i Danmark sidder en cykelhjelm på hovedet af halvdelen af cyklisterne i byerne og på otte ud af ti skolebørn. Til sammenligning kører stort set ingen hverdagscyklister i Holland med hjelm.

Det er et særsyn, hvis man ser en cyklist i Holland med en cykelhjelm – også blandt børnene. Og generelt er holdningen til cykelhjelm ret negativ blandt mange hollændere, siger Pernille Sølund Ehlers, chefkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Rekordmange dræbte cyklister i Holland

Forskellen kan også ses i ulykkestallene. I 2022 mistede 291 hollandske cyklister livet i trafikken, hvilket er rekordmange og mere end 10 gange så mange som i Danmark. Og selv om der bor tre gange så mange mennesker i Holland, og de cykler i gennemsnit cirka dobbelt så meget som danskerne, så forklarer det langt fra forskellen.

Derfor afholdt et af Hollands største forsikringsselskaber, Interpolis, for nylig en stor trafiksikkerhedskonference, der havde fokus på cykelhjelmen. På konferencen deltog hollandske læger, trafikeksperter, embedsmænd, cyklistforbund og forskere, og de havde inviteret Rådet for Sikker Trafik til at fortælle om, hvordan vi i Danmark er lykkes med at få danskerne til frivilligt at bruge hjelm på cyklen.

Flere af deltagerne på konferencen var mildest talt overraskede over, at så mange af de danske cyklister kører med hjelm, uden at det er et lovkrav. Der var stor interesse for og debat om, hvordan man kan kopiere de danske erfaringer med at stimulere cykelhjelmbrugen, så de kan redde flere cyklister på de hollandske veje, siger Pernille Sølund Ehlers fra Rådet for Sikker Trafik.

Hollandske læger kæmper for hjelmen

På konferencen deltog blandt andre repræsentanter fra det hollandske trafiksikkerhedsråd, Veilig Verkeer Nederland, der anbefaler, at hollænderne begynder at bruge cykelhjelm. Det samme mener det hollandske og internationalt anerkendte trafiksikkerhedsforskningsinstitut, SWOV. Netop SWOV har for nylig i en rapport anbefalet, at Holland lærer af Danmark for at få cyklisterne til at bruge hjelm.

Den anbefaling bakkes op af hollandske læger og neurologer. De har i de seneste år kæmpet for at få cykelhjelmen på dagsordenen i Holland, da de dagligt ser konsekvenserne af, at stort set ingen hollændere bruger cykelhjelm. Lægerne har blandt andet oprettet tænketanken “Læger for Sikker Cykling” (Arsten voor Veilig Fietsen), hvor de slår til lyd for, at flere bør cykle med en hjelm.

En af initiativtagerne til tænketanken er den hollandske læge og neurolog Marcel Aries fra Maastricht University Medical Center. Han håber, at de danske erfaringer kan overbevise hollænderne om, at det kan lade sig gøre at få cyklisterne til at spænde hjelmen lige så naturligt som de spænder selen, når de sætter sig ind i bilen. Det er der brug for, siger han, for i de seneste år har man i Holland oplevet at stadig flere cyklister kommer på hospitalet.

De fleste af dem har en alvorlig hjerneskade. Da hjerneskade ofte betyder, at man dør eller må leve med et alvorligt handicap resten af livet, gør enhver cykelulykke os ekstremt triste. Især når vi kan se, at de fleste af cyklisterne ikke havde noget så simpelt som en cykelhjelm på for at beskytte sig, siger Marcel Aries, læge og neurolog på Maastricht University Medical Center.

Fakta: Så mange bruger cykelhjelm i Danmark:

I 2022 har Rådet for Sikker Trafik og kommunerne observeret flere end 18.800 cyklister for at tælle, hvor mange der cykler med hjelm. Den netop offentliggjorte cykelhjelmsrapport viser, at i gennemsnit bruger 50 % af cyklisterne i bytrafik en cykelhjelm. Blandt børn, der cykler til skole, er der en cykelhjelm på hovedet af 79 % af børnene.

Rapporten kan ses her.

Danske kampagner har fået flere til at bruge hjelm:

Gennem årene har bl.a. Rådet for Sikker Trafik gennemført flere cykelhjelmskampagner, der har fået danske cyklister til at spænde hjelmen. Se nogle af dem her: