Skip to main content
3. november 2023

Skoleelever i Fredericia skriver naturhistorie: Finder art af bjørnedyr der ikke tidligere er set i Danmark

Bjørnedyret er stadig en gåde for videnskaben. Og nu er hidtil ukendte arter af det lillebitte væsen dukket op på dansk jord.

Af: Isabella Ravn | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA FREDERICIA REALSKOLE

Den danske natur rummer flere arter af bjørnedyr, end man hidtil har kendt. Takket være cirka 30.000 elever, der har fundet omkring 7.000 prøver af mos og lav, får forskere ny viden om mikroskopiske bjørnedyr.

Det er en millimeter langt, det har hoved og klør, og det har superkræfter. Bjørnedyret er stadig en gåde for videnskaben. Og nu er hidtil ukendte arter af det lillebitte væsen dukket op på dansk jord.

Det der er så fascinerede ved de her dyr, det er, at de kan overleve under så mange forskellige forhold, både når det er varmt, og når det er koldt. De kan lægge sig selv i dvale og så bagefter vågne op, når der er forhold til det, fortæller Gabriele, der er elev i 9.C på Fredericia Realskole, og som i foråret var på jagt efter nye mikroskopiske dyr med sin klasse.

Som en del af Masseeksperiment 2023, den hidtil største kortlægning af mikrolivet i den danske natur, har 30.000 elever fra grundskolen og gymnasier indsamlet mikroliv fra mosser, nåleskov, løvskov, parker og på kirkegårde.

Ny art af bjørnedyr fundet i Hannerup Skov

Resultatet af Masseeksperimentet er opsigtsvækkende. Der er nemlig blevet fundet fem nye arter af bjørnedyr, som ikke er set på verdensplan før nu. Det er til stor glæde for eksperter i Danmark og i udlandet at have fået tilgang til unikke data, der belyser det oversete mikroliv i den danske natur.

9.C’s biologilærer Steen Petersen har flere år i træk deltaget i Masseeksperimentet og er glad for at involvere sine elever i undervisning, der har betydning for andre.

Umiddelbart skulle man mene, at vi i 2023 har fundet alt på jorden og i naturen. Og alligevel går vi ud og får øje på noget, som ikke før er fundet i Danmark. Vi forstår måske liv på en endnu bedre måde, end vi gjorde før. Hvis eleverne ser det perspektiv og forstår den store sammenhæng, så er det et lille skridt for os, men et stort skridt for andre, der skal bruge de her resultater, fortæller Steen Petersen til LokalNyt Fredericia.

I prøverne, fundet af eleverne fra Fredericia Realskole fra Hannerup Skov, fandt forskerne en art af bjørnedyr, der er sjælden og ny for Danmark, og som på latin hedder Hypsibius Scabropygus. Og takket være det omfattende materiale fra Masseeksperimentet kan forskerne nu med DNA-analyser undersøge, hvordan denne art er relateret til beslægtede arter og grundigt undersøge dens indre anatomi, fx de interessante munddele.

Undervisning i naturen

Masseeksperimentet skal ikke kun hjælpe videnskaben. Det er i endnu højere grad et forsøg på at få eleverne væk fra naturfagslokalerne og ud i naturen.

Jeg synes, det er enormt vigtigt, at eleverne kommer væk fra bøgerne og ud i naturen for selv at danne sig et førstehåndsindtryk. Det kan være alt fra at kigge på træer og planter til undersøgelser i en bæk. Det er noget, jeg bestræber mig meget på i biologiundervisningen, lyder det fra Steen Petersen.

Og denne holdning til undervisningen hersker der enighed om blandt eleverne.

Det er sjovere at komme ud og udforske naturen end at sidde i klasselokalet og høre et 40 minutters langt oplæg, lyder det fra Joakim fra 9.C, der også har været med i Masseeksperimentet.

Gabriele og Joakims klassekammerat Maja supplerer med, at man får mere ud af selv at have hænderne i noget konkret fremfor at høre om det.

Man oplever det på en helt anden måde. Der er også nogen, der normalt ikke er så glade for biologi, men når man så kommer ud og oplever det, giver det et helt andet indtryk, også for de mindre interesserede, fortæller Maja.

Det er fjerde år i træk Fredericia Realskole og biologilærer Steen Petersen deltager i Masseeksperimentet. Målet med deltagelsen er både at komme ud af klasseværelset og samtidig involvere og motivere eleverne ved at vække en nysgerrighed omkring forskning. I forbindelse med tidligere Masseeksperimenter har andre elever på skolen undersøgt temaerne indeklima, plastik og forurening.

Fakta om Masseeksperimentet 2023

Masseeksperiment 2023 er udviklet af det nationale naturfagscenter, Astra, i samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum. Masseeksperimentet er Danmarks største skoleeksperiment. Hvert år udvikles et nyt eksperiment i samarbejde med forskere.

Titlen på dette års Masseeksperiment er ”Mikroliv: Mos, lav og bjørnedyr”.

Bjørnedyr lever både i havvand, ferskvand, i jorden og på mosser og laver. Eleverne har udelukkende undersøgt mosser og laver.

Knap 30.000 elever fra grundskoler og gymnasier i hele Danmark har deltaget i Masseeksperiment 2023, den hidtil største kortlægning af mikrolivet i den danske natur.

Formålet med Masseeksperimentet er at tilbyde eleverne naturfagsundervisning, de oplever som motiverende og virkelighedsnær med vægt på autentiske undersøgelsesmetoder.

Kilde: Statens Naturhistoriske Museum

Billedet viser bjørnedyret, som 9.C på Fredericia Realskole har fundet. Denne art af bjørnedyr er sjælden og ny for Danmark. Den hedder Hypsibius Scabropygus, og er blevet fundet i prøverne i Masseeksperimentet. Foto: Pjotr Gasiorek.